فهرست مطالب
استرداد وجه از دسته دعاوی مالی است که به تبع یک اشتباه در واریز وجه به حساب دیگری مطرح می گردد . شخصی که بدون ایجاد یک رابطه حقوقی ، اقدام به واریز وجه به حساب دیگری می نماید ؛ می تواند با ارائه دادخواست مبنی بر استرداد وجه ، مبلغ واریزی را از دارنده حساب مطالبه نماید . حق استرداد وجه در مقررات بر مبنای ماده 265 قانون مدنی در نظر گرفته شده است .
استرداد وجه به استناد ماده فوق الذکر ، که مقرر داشته است که اشخاصی که چیزی ( مانند وجه ) به دیگری دهند ؛ بدون آن که مقروض باشند ؛ می توانند آن را از شخصی که دریافت نموده ؛ استرداد نمایند . از طریق دادگاه قابل اعمال است . البته باید به این نکته توجه داشته باشیم که اگر ما شخصی هستیم که به اشتباه وجه به حساب مان واریز گردیده شده است ؛ به صرف درخواست فردی که ادعا می نماید وجه را به اشتباه واریز نموده است ؛ مبلغ واریزی را نباید به شماره حساب اعلامی ، عودت دهیم .
استرداد وجه را در مواردی که شما شخصی هستید که به اشتباه به حسابتان وجه واریز شده است ؛ باید توجه داشته باشید که عودت وجه باید با حضور در بانک و از طریق بانک مربوطه انجام دهید . چرا که ادعای اشتباه در واریز و به تبع درخواست عودت وجه ، یکی از روش های کلاهبرداری می تواند باشد . عدم توجه به این موضوع می تواند تبعات حقوقی و کیفری متعددی را برای صاحب حساب داشته باشد .
توصیه دفتر حقوقی وکیل نوری به اشخاصی که درگیر این موضوع هستند ؛ آن است که در مواردی که قصد دارید به درخواست اشخاص دیگر ، بدون رابطه حقوقی ، وجه را دریافت نمایید ؛ قبل از هر اقدامی از طریق مشاوره تلفنی و یا مشاوره آنلاین با وکیل حقوقی از احتمال درگیری با مشکلات قانونی و حقوقی که می تواند موجب ضرر مادی و حیثیتی را برای شما فراهم نماید ؛ ممانعت نمایید .
نمونه دادخواست استرداد وجه
خواهان : مشخصات هویتی شخصی که ادعا دارد وجه را به اشتباه واریز نموده است .
خوانده : صاحب حسابی که وجه را دریافت نموده است .
خواسته : درخواست / تقاضای محکومیت خوانده محترم به استرداد وجه به میزان …… ریال / تومان (مقوم وجه درخواستی نیار نیست . )
دلایل پیوست دادخواست و مستندات دعوی :
- مدارک هویتی مانند شناسنامه و یا کارت ملی خواهان
- اظهارنامه که استرداد وجه را مطالبه نمودید . (برای دریافت خسارت تاخیر تادیه قبل از دادخواست الزامی است . )
- مدارک واریز از قبیل فیش واریزی و یا رسید
نمونه متن دادخواست استرداد وجه
ریاست مجتمع قضایی شهید ….. شهر تهران
با اهدای سلام و تحیات فراوان
به استحضار مقام عالی می رساند ؛ اینجانب در مورخ ……. به قصد جا به جایی وجه به حساب فردی ، به محل استقرار یکی از دستگاه های عابر بانک در …… مراجعه داشتم . متاسفانه به لحاظ بی توجهی ناشی از مشغله فعالیت های زیادی که دارم ؛ با جا به جایی برخی اعداد شماره حساب مربوطه شخص مورد نظرم ، به اشتباه وجه واریزی به مبلغ ……. را به حساب خوانده واریز نمودم .
بعد از این اتفاق به بانک ….. مراجعه داشتم و علارغم تماس کارمند بانک مربوط و همچنین ارسال اظهارنامه به شماره ….. در تاریخ ….. خوانده کماکان نسبت به عودت وجه بی توجه بوده و از انجام آن امتناع می نماید . لذا ناچاراً اقدام به اقامه دعوی به طرفیت مشارالیه نمودم و از آن مقام محترم درخواست الزام خوانده به شرح خواسته تقدیمی ، مورد استدعا اینجانب است . با تشکر و تجدید احترام
نمونه اظهارنامه استرداد وجه
موضوع: الزام به انجام فعل مبنی بر عودت وجه دریافتی
مخاطب محترم
با سلام
برابر با ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی موارد ذیل را به شما اظهار می نمایم :
اینجانب در تاریخ … از … ماه سال جاری ، به جهت اشتباه صورت گرفته در واریز وجه ، به میزان …… ریال از کارت بانکی خود به شماره ….. عهده بانک ….. شعبه ….. به حساب حضرتعالی به شماره …….. عهده بانک …… شعبه ….. کد …… واریز نمودم . مطابق با ماده 265 قانون مدنی اینجانب می توانم عودت وجه واریزی به حساب شما را به لحاظ عدم مقروض بودن و فقدان رابطه حقوقی ، مطالبه نمایم .
متاسفانه به لحاظ امتناع شما از عودت وجه واریزی که از نظر مقررات مدنی ، از تکالیف قانونی شما می باشد . به طور کتبی و از طریق اظهارنامه فوق ، از شما درخواست می نمایم ؛ ظرف مدت زمانی ….. روز از رویت اظهارنامه نسبت به عودت وجه واریز اقدامات لازم را انجام دهید . در غیر اینصورت ناچاراً از طریق مراجع قضایی اقدام به طرح دعوی خواهم نمود و بی شک مسئولیت حقوقی خسارات وارده به اینجانب ، متوجه شما خواهد بود .
معنی استرداد وجه چیست ؟
پاسخ : این لفظ به معنای باز پس گیری وجه ای است که به اشتباه ، به دیگری پرداخت نمودید .
در چه مواردی می توانیم وجه واریزی به حساب دیگری را مسترد نماییم ؟
پاسخ : در مواردی که بین اشخاصی هیچ رابطه حقوقی نباشد امکان الزام طرف مقابل به عودت وجه است . البته در صورتی که به دفعات مثلاً سه بار این جا به جایی صورت گیرد ؛ تکرار این عمل قرینه ای بر وجود مراودات مالی می تواند باشد .