فهرست مطالب
نفقه زوجه در عقد دائم، از حقوق مالی او و از تکالیف قانونی زوج است . حق مالی که قانون گذار به عنوان نفقه زوجه در ماده 1106 از قانون مدنی برای زوجه در نظر گرفته است از قواعده آمره است ؛ به این معنی که زوجین تحت هیچ شرایطی نمی توانند هنگام ازدواج و یا بعد آن ، با یکدیگر توافق نمایند که مثلاً مرد نفقه زندگی مشترک را نپردازد و یا آن که به زن ، نفقه تعلق نگیرد . البته نفقه عقب افتاده (نفقه گذشته ) زوجه نیز در صورتی که پرداخت نشده باشد ؛ به مانند هر حق مالی دیگری، از سوی زوجه (صاحب حق ) قابل گذشت و اسقاط است .چنانچه به دنبال وکیل حقوقی و وکیل کیفری هستید گروه وکلای نوری بهترین گزینه برای شماست.
نفقه زوجه در عقد موقت، بر اساس آنچه که در ماده 1113 از قانون مدنی ذکر شده است؛ اصولاً زوجه دارای حق مطالبه نفقه نمی باشد و در صورتی که زن تمایل داشته باشد که در طول زندگی مشترک از مرد مطالبه نفقه نماید ؛ تحقق دو شرط ضروری است . شروط تعلق نفقه به زوجه در عقد موقت عبارت است از :
- در عقد موقت توافق ( شرط صریح ) گردد که زن حق دریافت نفقه را دارد .
- عقد موقت بر مبنای دریافت نفقه از طرف زن منعقد شده باشد .
بی توجهی به مسائل حقوقی مرتبط با نفقه زوجه، با عنایت به آنکه نفقه از لحاظ قانونی، هم دارای ضمانت اجرای حقوقی و هم دارای جنبه کیفری بوده و از طرفی نیز دریافت نفقه در قانون منوط به انجام برخی از وظایف زوجیت است ؛ می تواند آثار حقوقی نامطلوبی را برای فرد ناآگاه به همراه داشته باشد . از اینرو توصیه دفتر حقوقی وکیل نوری آن است که حتما در امور مرتبط با نفقه، قبل از طرح دعوی و یا دفاع از پرونده، با وکیل خانواده مشورت های لازم را انجام دهید .
نفقه زوجه چقدر است ؟
نفقه زوجه چقدر است ؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که نفقه زن از امور مالی است که به تناسب شان زوجه در نظر گرفته می شود . معیارهایی که معمولاً برای بررسی میزان شان زن مورد توجه قرار می گیرد؛ اموری از قبیل میزان تحصیلات ، شغل ، درآمد ، مکان سکونت دوران تجرد زوجه و دیگر موارد مشابه است .
دادگاه برای آن که بتواند تشخیص دهد که نفقه زن چقدر است ؛ اقدام به صدور قرار کارشناسی می نماید . بعد از آن کارشناس نفقه با دعوت از طرفین و استماع اظهارات زوجین ، طی یک اظهار نظر کتبی اعلام می کند که نفقه زن چقدر است . در صورتی که طرفین نسبت به نظریه کارشناس اعتراضی داشته باشند ؛ پرونده نفقه به هیات سه نفره کارشناسان ارجاع می گردد. بعد از اظهارنظر هیات کارشناسان ، دادگاه بر مبنای نظر هیات کارشناسان نسبت به آن که نفقه زوجه چقدر است ؟ حکم لازم را صادر خواهد نمود .
انواع نفقه زوجه از نظر زمان پرداخت
انواع نفقه زن از نظر زمان پرداخت به اقسام مختلفی تقسیم می شود . بسته به نوع نفقه ، احکام مرتبط با آن نیز متفاوت خواهد بود . در رابطه با انواع نفقه می توان به تقسیم بندی ذیل اشاره نموده :
- نفقه گذشته ( معوقه ).
- نفقه حال ( نفقه یومیه و جاری ).
- نفقه آینده .
- نفقه ایام عده ( بعد از وفات شوهر از محل دارایی زوج پرداخت می گردد . ) .
در خصوص نفقه آینده ( زمان پرداخت آن نرسیده است. ) و نفقه گذشته ( به نفقه ای که زمان پرداخت آن سپری شده است . ) می توان گفت که دارای جنبه کیفری نیستند . در نتیجه زوجه برای مطالبه آن فقط می تواند به محاکم حقوقی مراجعه نماید . همچنین انواع نفقه ( مشمول نفقه عده نیست ) از موضوعاتی است که دادگاه به تناسب نوع آن مکلف استدر موارد صدور حکم طلاق ، نسبت به آن رسیدگی نماید .
نفقه حال دارای جنبه کیفری است . البته در صورتی که مرد علارغم تمکین زوجه و داشتن توانایی مالی ، از پرداخت آن امتناع نماید . باید به این اشاره نماییم که در صورتی که زوج به دفعات به پرداخت نفقه محکوم شود و یا در صورتی که حکم نفقه از سوی زوج اجرا نگردد ؛ زن می تواند از این طریق نسبت به طرح دعوی طلاق اقدام نماید .
شرایط پرداخت نفقه چیست ؟
شرایط پرداخت نفقه چیست ؟ در پاسخ باید بین عقد دائم و عقد موقت تفاوت قائل گردید . در عقد موقت اصولاً به زن نفقه پرداخت نمی شود مگر در صورت حصول برخی از شرایطی که قانون گذار تعیین نموده است . بنابراین در پاسخ به سوال شرایط پرداخت نفقه چیست ؟ می توان گفت که نوع عقد ازدواج ، باید از نوع دائم باشد . همچنین باید توجه گردد که نفقه حقی که به تبع رابطه زوجیت ایجاد شده است . بنابراین دریافت آن منوط به ایفای وظایف زناشویی از سوی زوجه است .
از اینرو قانون گذار در ماده 1108 از قانون مدنی مقرر داشته است که زنی که بدون دلیل مشروع از ایفای وظایف زوجیت خودداری کند ؛ مستحق دریافت نفقه نخواهد بود . بنابراین از دیگر شرایط پرداخت نفقه چیست ؟ می توان گفت که زن نباید ناشزه باشد . البته این شرط تا زمانی مانع نفقه است که زن از طریق اظهارنامه مبنی بر تمکین اعلام آمادگی ننماید .
در خصوص عقد موقت که مرد تکلیف به پرداخت نفقه ندارد ؛ در صورتی که زوجه تمایل دارد در پاسخ به سوال شرایط پرداخت نفقه چیست ؟ به نوع عقد توجه نشود ؛ ضرورت دارد که هنگام اجرای خطبه عقد پرداخت نفقه از سوی زوج را شرط نماید . در غیر اینصورت دادگاه فقط در صورتی حکم به پرداخت نفقه را صادر می نماید که بتواند ثابت نماید که عقد موقت را به جهت دریافت نفقه ( داشتن شرایط بد مالی ) منعقد نموده است .
میزان نفقه زن در عقد دائم با نفقه در عقد موقت متفاوت است ؟
پاسخ : نوع نکاح تاثیری در میزان نفقه ندارد . مبلغ نفقه متناسب با شئونات زوجه در نظر گرفته می شود .
در چه صورت نفقه به زن تعلق نمی گیرد ؟
پاسخ : در موارد که زن ناشزه باشد مرد می تواند به زن نفقه نپردازد . نشوزه در مواردی است که زن حاضر به اجرای رای الزام به تمکین در مرحله اجرای احکام نباشد .
نفقه زوجه زندانی دارد ؟
پاسخ : بله ، در صورت عدم پرداخت نفقه دادگاه کیفری زوج را به پرداخت جزای نقدی و حبس محکوم خواهد نمود .
نفقه زن قهره کرده را می توان نپرداخت ؟
پاسخ : فقط در صورتی که حکم الزام به تمکین را گرفته باشید و در ادامه زن حاضر به اجرای حکم و بازگشت به منزل مشترک نباشد .