فهرست مطالب

جعل اسناد از دسته جرایم علیه امنیت عمومی است . جرم جعل در بیشتر مواقع مقدمه و یا وسیله برای ارتکاب جرائم بعدی بالاخص جرائم علیه اموال است . در قانون مجازات تعریف خاصی از جعل ارائه نشده است و بیشتر بر انواع و مصادیق آن اشاره شده است . اما در خصوص جعل اسناد اختصاراً می توان گفت که به هر نوع تغییری که در مندرجات سند از قبیل امضاء ، تاریخ ، متن و غیره بر خلاف واقع ایجاد شود جعل اسناد گویند .

جعل اسناد با توجه به نوع سند ، اوصاف مرتکب ( کارمند دولتی یا اشخاص عادی ) و همچنین با توجه به آنکه برخی از مندرجات سند تغییر کرده است ( جعل مادی ) و یا مفاد سند از ابتدا تنظیم آن ساخته شده ( جعل مفادی ) دارای اوصاف و مجازات های متنوع است . قانون گذار در قانون مجازات اسلامی با تصویب مواد 523 لغایت 542  مصادیقی از جرم جعل اسناد ارائه داده است .

برای ممانعت از اتلاف وقت و هزینه در دعاوی مربوط به جعل اسناد ، توصیه دفتر حقوقی وکیل نوری به مراجعین به دادگستری آن است که قبل از طرح دعوی جعل ابتدا با اخذ مشاوره از وکیل کیفری و بررسی تمام جوانب پرونده نسبت به طرح شکایت جعل اقدام نمایند ؛ چرا که عدم دقت در طرح دعاوی کیفری در صورت وجود برخی شرایط دیگر ، امکان طرح دعوی افترا بر علیه شاکی را فراهم خواهد نمود . چنانچه به دنبال وکیل حقوقی و وکیل کیفری هستید گروه وکلای نوری بهترین گزینه برای شماست.

مجازات جعل سند عادی در قانون جدید

مجازات جعل سند عادی در قانون مجازات جرم انگاری گردیده است . ابتدا باید گفته شود ؛ اسناد عادی از قبیل قولنامه به اسنادی اطلاق می شود که یکی از شروط اسناد رسمی از جمله تنظیم سند توسط مامور دولت و یا تنظیم سند مطابق مقررات و یا تنظیم سند بر مبنای وظایف مامور دولت ، را ندارد ؛ بنابراین چنانچه یکی از شروط مذکور هنگام تنظیم سند مفقود باشد ؛ از نظر قانونی نوشته مورد استناد در زمره اسناد عادی قرار خواهد گرفت.

در خصوص مجازات جعل سند عادی در قانون جدید ، قانون گذار در ماده 536 از قانون مجازات ، هر نوع رفتاری که مطابقت داشته باشد با یکی از موارد مندرج ماده 523 قانون مجازات از قبیل ساختن ، خراشیدگی ، قلم بردن و ….. را چنانچه نسبت به اسناد عادی صورت گرفته باشد جرم انگاری نموده و برای آن مجازات حبس از سه ماه تا یک سال یا از 8 میلیون تا 30 میلیون ( تومان )  تعیین نموده است.

مجازات جعل سند عادی در قانون جدید

مجازات جعل سند رسمی

مجازات جعل سند رسمی در خصوص اسنادی محقق می شود که تنظیم آن از وظایف مامورین دولتی است . اسنادی که مامورین صادر می نمایند در صورتی که مطابق مقررات و در حیطه وظایف مامور تنظیم شده باشد ؛ از لحاظ قانونی در دسته اسناد رسمی قرار دارد . بنابراین هر نوع رفتار مجرمانه ای که از مطادیق جعل است در صورتی که به روی اسنادی با سه ویژگی مذکور صورت گیرد ؛ از مصادیق جعل اسناد رسمی خواهد بود .

در خصوص مجازات سند رسمی بسته به آن که مرتکب مامور دولتی است و یا شخص عادی تفاوت هایی وجود دارد . قانون مجازات در ماده 536 در مورد مجازات جعل سند رسمی در خصوص اشخاص عادی جزای نقدی به میزان یک میلیون و دویست هزار ( تومان ) و حبس شش ماه تا دو سال مقرر داشته است . اما در مورد کارمندان دولتی ، قانون گذار در ماده 532 از قانون مذکور ، علاوه بر جزای نقدی یک الی پنج سال حبس را به عنوان مجازات جعل سند رسمی تعیین نموده است .

نمونه شکایت جعل

شاکی : مشخصات کامل شخصی که امضا و متن جعلی منتسب به او است .

متهم : مشخصات کامل شخصی که بنا به دلایل ، مظنون به ارتکاب جرم است .

عنوان مجرمانه : ارتکاب جعل ( سند رسمی – وکالتنامه ) موضوع ماده 523 قانون مجازات اسلامی

تاریخ و محل وقوع جرم : به تاریخ …/…./…… – دفترخانه شماره ….. شهر تهران واقع در ………

دلایل اثبات جرم و منضمات شکایت :

  1. مدارک هویتی شاکی
  2. سند مجعول و در صورت عدم دسترسی درخواست استعلام
  3. شهادت شهود ( در صورت امکان دو شاهد مرد )
  4. عنداللزوم اخذ نظر کارشناس مربوطه

ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ……. شهر تهران

با سلام و عرض ادب

احتراماً محضر آن مقام محترم معروض می دارم ؛ اینجانب از مورث خود آقای …….. یک قطعه زمین به پلاک ثبتی ….. فرعی از ……. اصلی واقع در …… را به ارث بردم . متاسفانه اخیراً مطلع گردیدم ؛ نسبت به زمین مزبور ، در تاریخ …… مبایعنامه جعلی به شماره سریال هولوگرام …….. تنظیم شده است . حال آنکه اینجانب ، هیچ معامله ای با متهم ردیف اوّل آقای …… به عنوان خریدار انجام ندادم .

همچنین نامبرده با حضور در دفتر اسناد رسمی شماره …… تهران و به ظن تبانی با سردفتر خانم …… اقدام به تنظیم وکالت فروش به شماره ….. به تاریخ …… در خصوص پلاک ثبتی صدرالذکر نمودند . در ادامه متهم ردیف اول با استفاده از وکالتنامه جعلی و حضور در دفترخانه اسناد رسمی شماره ……. ورامین ، از طریق اسناد شماره …… و ……. اقدام به تفویض وکالت مذکور ، به افراد دیگر به ترتیب به نام های …. و …. نموده است .

علیهذا با عنایت به موارد موصوف و با استناد به مواد 523 و 533 و 535 و 536 قانون مجازات اسلامی و نظر به آن که اقدامات مجرمانه متهمین موجبات خسارت اینجانب را فراهم گردانیده است . طی شکوائیه تقدیمی ، در راستای ممانعت از تجری بیشتر متهمین و عدم تکرار اتفاقات مشابه در آینده ، از مقام محترم درخواست تعقیب ، رسیدگی و مجازات متهمین مورد تقاضا است . با تشکر و تجدید احترام

 

سوالات متداول

پاسخ : مجازات جعل گواهینامه از مصادیق جعل اسناد رسمی است و مرتکب مشمول مجازات حبس از شش ماه تا دو سال می گردد .

پاسخ : در صورتی که سردفتر اقدام به جعل سند نماید ؛ محکوم به مجازات جعل سند رسمی یعنی حبس از یک سال تا پنج سال به علاوه پرداخت جزای نقدی خواهد شد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *