مجازات تهدید

مجازات تهدید و نحوه ارتکاب طروق مختلف جرم تهدید، موضوعاتی است که مجموعه حقوقی وکیل نوری سعی نموده است در مقاله پیش رو از منظر و نگاه وکیل کیفری به آن بپردازد. برای بررسی مجازات تهدید باید به ماده 669 از قانون مجازات اسلامی توجه داشت که تعریف کلی از جرم تهدید را بیان می دارد .

مجازات تهدید بر اساس ماده مذکور عبارت از دو ماه تا دو سال حبس تعزیری یا 74 ضربه شلاق است. قرار دادن واژه « یا » در عبارت متنی ماده قانونی فوق الذکر، نشان می دهد که قاضی دادگاه کیفری صرفاً می تواند یکی از دو نوع مجازات را به عنوان مجازات تهدید برای مرتکب در نظر بگیرد. تعیین یکی از دو مجازات جرم تهدید از سوی قاضی دادگاه کیفری بستگی به شدت و نحوه ارتکاب جرم تهدید دارد .

مجازات تهدید در قانون جدید

مجازات تهدید در قانون جدید ، از موضوعاتی است که بعد از تصویب قانون کاهش مجازات حبس به وجود آمده است. قانون گذار برای حبس زادیی از مقررات کیفری در سال 1399 تصمیم به کاهش مجازات حبس در برخی از جرائم از جمله مجازات جرم تهدید را گرفت. با توجه به آن که قانون جدید صرفاً برای تغییر در میزان مجازات حبس جرائم تصویب گردیده بود بنابراین صرفاً مجازات حبس در جرم تهدید تغییر نمود .

بنابراین مجازات جرم تهدید در قانون جدید ، از دو ماه تا دو سال حبس تعزیری به حبس از یک ماه تا یک سال کاهش داده شد. بنابراین مجازات تهدید در قانون جدید حبس به مدت یک ماه تا یک سال یا 74 ضربه شلاق می باشد که بنا به نحوه و شدت میزان ارتکاب جرم قاضی مخیر است یکی از دو مجازات را برای مرتکب جرم تهدید در نظر گیرد .

مجازات تهدید لفظی

مجازات تهدید لفظی در خصوص متهمی اعمال می گردد که از طریق لفظ نادرست دیگری را نسبت به ارتکاب فعل غیر قانونی و نامشروع می ترساند. لفظ به کار برده شده باید به نحوی باشد که موجب ایجاد ترس در شاکی شود . همچنین لفظ به کار برده شده باید صراحتاً دلالت بر تهدید داشته باشد. جملاتی مانند ( به تو حالی خواهم کرد ) چون مشخص نیست که مد نظر متهم ارتکاب چه نوع فعلی است و یا دلالت صریح بر ورود صدمه و ضرر به شاکی ندارد؛ به نظر لفظ تهدیدی محسوب نمی گردد. یا در مواردی که تهدید بر مبنای افشای جرمی است که شاکی مرتکب نگردیده است؛ فعل ارتکابی تحت عنوان جرم افترا قابل پیگیری است .

مجازات تهدید پیامکی

مجازات تهدید پیامکی در موارد نسبت به متهم اعمال می شود که متهم از طرق سیستم پیامکی موبایل اقدام به ارسال متن هایی برای شاکی می نماید که حاوی کلماتی است که دلالت بر صدمه جانی، مالی و حیثیتی دارد. این پیامک های باید به نحوی باشد که موجب ترس و وحشت شاکی گردد. بنابراین چنانچه فردی از طریق پیامک دیگری را تهدید نماید مطابق ماده 669 از قانون مجازات اسلامی محکوم به یک ماه تا یک سال حبس و یا 74 ضربه شلاق خواهد شد.

ادله اثبات جرم تهدید

ادله اثبات جرم تهدید بسته به نحوه ارتکاب جرم تهدید مختلف خواهد بود. مثلاً اگر تهدید لفظی بوده است باید شاهد و یا فیلم ارائه گردد. ولی اگر تهدید به صورت پیامکی بوده است باید کپی از تصاویر پیامک های تهدید پیوست شکوائیه گردد. باید توجه گردد که برخی از دلایل نیز در اثبات جرم تهدید تاثیر اثباتی ندارند که می توان به دلایل اثباتی قسامه و نیز سوگند اشاره داشت. چرا که سوگند در جرائم تعزیری از جمله جرم تهدید قابل استفاده نمی باشد و قسامه نیز صرفاً در جنایات وارده بر جسم می تواند مورد استفاده قرار گیرد .

اما اگر بخواهیم به دلایلی اشاره داریم که بیشترین تاثیر را در اثبات جرم تهدید و اعمال مجازات تهدید دارد اشاره نماییم می توان مواردی را از جمله اقرار متهم ، علم قاضی و شهادت شهود را نام ببریم که مختصراً در خصوص هر یک توضیحاتی ارائه می گردد :

اقرار متهم در جرم تهدید

اقرار متهم در خصوص ارتکاب جرم تهدید حتماً می بایست در نزد مقام قضایی انجام شود تا مشمول آثار اقرار گردد. همچنین باید توجه داشت که اگر قاضی بنا به شیوه و یا اوضاع و احوال متوجه شود که اقرار متهم صحت ندارد می تواند به اقرار توجه  نکند .

شهادت شهود

نصاب ( تعداد ) و جنسیت شاهد در جرایم متفاوت است. مثلاً در حالی که در جرائم حدی مانند زنا، صرفاً شهادت مردان آنهم به تعداد 4 مرد قابلیت اثبات جرم را دارد ولی در جرائم تعزیری مانند جرم تهدید مطابق ماده 199 از قانون مجازات اسلامی حد نصاب شهادت در دادگاه های کیفری دو شاهد مرد است. در صورت فقدان شاهد مرد می توانید به شهادت زنان به عنوان مطلع و برای استفاده از علم قاضی استناد نمایید .

علم قاضی در جرم تهدید

علم قاضی در جرائم و موضوعات کیفری می تواند مستند حکم قرار گیرد. علم قاضی به عنوان ادله اثباتی جرم تهدید دارای جایگاهی است که در صورت تعارض با شهادت شهود باز هم می تواند مستند حکم قرار گیرد. البته قاضی برای موجه نشان دادن حکم خود مواردی را که موجب علم او شده است را در رای قید نماید .

نمونه شکایت تهدید از طریق فضای مجازی

عنوان مجرمانه : اخاذی ، تهدید از طریق فضای مجازی

تاریخ و مکان وقوع جرم: به تاریخ ……. در بلوار ….. خیابان …… ( منطقه شهرداری …. )

دلائل و منضمات :

  1. گزارش فوریت پلیسی 110
  2. گزارش کلانتری شماره ……
  3. کپی پیرینت مکالمات تهدیدآمیز
  4. کپی جعبه گوشی موبایل ( به شماره سریال …….. )

شرح شکایت :

ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ….. شهر تهران

با سلام و ادب

احتراماً اینجانب …… به استحضار مقام محترم معروض می دارم : اینجانب ….. در تاریخ …… در ساعت ….. با استفاده از اپلیکیشن اسنپ در حال تردد در اتوبان ……. بودم. هنگام استفاده از تلفن  همراه، موبایل اینجانب با مشخصات ……. و شماره سریال …… توسط فرد جوانی مورد سرقت قرار گرفت؛ سارق با معاونت یک راکب که به نظر موتور سیکلت مورد استفاده، ویو آبی رنگ بود؛ از محل وقوع جرم متواری شدند .

متاسفانه سارقین پس از گذشت مدّتی، در تاریخ …… به وسیله شبکه مجازی تلگرام و با ارسال پیام های تهدید آمیز مبنی بر ایجاد صدمات حیثیتی، از طریق افشاء تصاویر خصوصی اینجانب در گوشی موبایل سرقتی، درخواست مطالبه وجه به میزان ……. میلیون تومان به صورت بیت کوین و ارز دیجیتال، از بنده نمودند.

سارقین تاکید داشتند که به هیچ عنوان موبایل را مسترد نمی نمایند و پرداخت وجه صرفاً مانع از انتشار تصاویر خصوصی اینجانب خواهد گردید. با توجه به آنکه ارسال پیام های تهدیدآمیز از طریق ID صورت گرفته است امکان رویت شماره تماس سارقین میسر نمی باشد.

با عنایت به موارد موصوف و با استناد به مقررات جزایی مربوطه و نظر به آن که اقدامات مجرمانه متهمین موجب ضرر و درد و رنج فراوان به اینجانب گردیده است. طی شکوائیه تقدیمی، از مقام عالی، جهت ممانعت از تجری متهمین و به تبع حدوث اتفاقات ناخوشاینده در آینده، تعقیب، رسیدگی و مجازات متهمین را تقاضا دارم .

سوالات متداول

مجازات تهدید درجه چند است ؟

پاسخ : با توجه به کاهش مجازات تهدید در قانون جدید به یک سال حبس، درجه مجازات جرم تهدید بر اساس ماده 19 از قانون مجازات اسلامی، درجه 6 است. از ویژگی های مجازات درجه 6 آن است که در استعلام از سابقه کیفری جز در مورد استعلام مراجع قضایی کیفری، سابقه کیفری متهم در استعلام درج نمی گردد .

آیا جرم تهدید قابل گذشت است ؟

پاسخ : بله با گذشت شاکی از شکایت جرم تهدید پپرونده با صدور قرار موقوفی تعقیب مختومه می گردد .

آیا تهدید به شکایت جرم است ؟

پاسخ : خیر، چرا که شکایت نوعی از اعمال حق است و نمی تواند مشمول تعریف جرم تهدید در ماده 669 از قانون مجازات اسلامی قرار گیرد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *